Meteen naar de inhoud

Alles over de bedkasten

  • door
bedkast

Alles over bedkasten 2023

We kijken naar de technische specificaties, gebruik van materiaal, type bedrijf en de prijzen. Dit allemaal om jou zo goed mogelijk te helpen om tot een goede keuze te komen voor een bedkast. 

bedkast

Waarom kopen mensen een bedkast?

Nederlanders gaan steeds kleiner wonen. Per 2030 zijn er in Nederland 845.000 woningen nodig om het tekort aan woonruimte terug te dringen. We kiezen steeds vaker voor minder woonoppervlakte in ruil voor meer voorzieningen in de directe omgeving en een betere locatie. Vooral in steden nemen mensen minder woonruimte voor lief, in ruil voor de goede locatie van de woning. Deze trend wordt voortgezet door stijging van de huren en koopwoningen. Om hun leefgenot te vergroten worden de woningen anders ingericht om zo het maximale uit te halen van de beschikbare vierkante meters.

Kleinere huizen

De gemiddelde nieuwbouwwoning was vorig jaar gemiddeld twaalf vierkante meter kleiner dan in 2005. Vooral woningen tot vijftig vierkante meter zijn populair. Dit terwijl woningen sinds de jaren tachtig juist steeds groter werden. De woningen bleven groeien, tot 2005. Toen kwam de breuk met een lange trend en werden woningen weer kleiner. Zo telde een woning in 2005 nog gemiddeld 126 vierkante meter, terwijl dit vorig jaar nog 114 vierkante meter was.

Eenpersoonshuishouden

Een van de redenen dat we steeds kleiner gaan wonen is mogelijk het toenemende aantal eenpersoonshuishoudens.  Het is een langjarige trend, al sinds de jaren zestig, zeventig. Als we nu kijken naar de cijfers zitten we volgens het CBS op drie miljoen eenpersoonshuishoudens. Dat gaat door stijgen naar ruim 3,5 miljoen.

Tiny house movement

De tiny house beweging is een internationale beweging waarbij mensen kiezen voor een minimalistische manier van leven. Genoegen nemen met genoeg. Het doel is niet om zo zuinig mogelijk te leven. Maar om alleen te gebruiken wat je nodig hebt om gelukkig te zijn en niet meer. Het is een reactie op het materialisme en de consumptie maatschappij. Over het algemeen vinden de mensen die kiezen voor een tiny house relaties en ervaringen belangrijker dan spullen. Wonen in een tiny house biedt financieel uiteraard veel voordeel, hierdoor kunnen bewoners minder werken en hebben ze meer tijd om te besteden aan de dingen die zij echt belangrijk vinden.

In Nederland is de tiny house beweging enorm in opkomst. Elk jaar raken meer mensen geïnspireerd door deze “way of life”. Men noemt het een levensstijl omdat mensen niet zozeer kiezen voor het tiny house maar om de manier van leven die het tiny house mogelijk maakt. Wil je meer weten over de tiny house movement kijk dan snel op de pagina van Tinyfindy.nl.

bedkasten

Bedkast IKEA

Veel mensen zoeken een bedkast bij Ikea. Dit is een logische gedachte want Ikea heeft heel veel meubel oplossingen voor een schappelijke prijs. Echter een bedkast heeft Ikea niet in hun assortiment. Er zijn mensen die een een kast van Ikea hebben verbouwd tot een bedkast. Veel ideeën hierover is te vinden op Pinterest.

Bedkast zelf maken

Je kunt natuurlijk ook jouw eigen bedkast maken. Dit is echter wel een zware klus. Het is erg belangrijk – om onder andere veiligheidsredenen – dat jouw bedkast stevig is en goed gebalanceerd. Een opklapbed is ook moeilijker op te zetten, maar je kunt iemand inhuren om het voor je te monteren.

Conclusie

Veel leveranciers kopen de bedden in vanuit Polen of China die zij vervolgens hier in Nederland doorverkopen. De meest gebruikte materiaal is meubelspaanplaat. Dit materiaal kennen wij allemaal van de Ikea of Leenbakker. De kwaliteit van meubel spaanplaat laat veel te wensen over. Na aantal jaren gebruik begint de spanning van het balanceer mechanisme zijn tol te eisen. De bevestiging bij de scharnieren gaan uiteindelijk stuk waardoor het opklapbed onbruikbaar wordt. Repareren van meubel spaanplaat is onbegonnen werk waardoor je je genoodzaakt bent om een nieuw opklapbed aan te schaffen. Een nieuwe speler doet het compleet anders. Opklapbedkopen.nl levert betere kwaliteit dmv massief hout, goede service en scherpe prijzen. Daarnaast is het een lokaal in Nederland geproduceerd product met minimale milieu belasting. Een ander pluspunt is dat er een matras past tot 28 cm dikte.