Ga naar de inhoud
vouwbed

Vouwbed of opklapbed? Dit zijn de voor- en nadelen

Ben jij op zoek naar een ruimtebesparend bed? Een oplossing voor bijvoorbeeld logés, op je studeerkamer, werkkamer of logeerkamer? Misschien oriënteer je je op vouwbedden en opklapbedden. Wat is het verschil tussen de twee ruimtebesparende bedden? En wat zijn de voor- en nadelen van beide varianten?

Wat is een vouwbed

Een vouwbed is een bed dat je kunt opvouwen. Het idee is dat je het bed dan makkelijk in een hoek of tegen een muur kunt wegzetten. Soms is het bed in opgevouwen staat klein genoeg om onder een ander bed te schuiven. Meestal vouw je een vouwbed dubbel, dus het voeteneind klap je naar het hoofdeinde toe. 

Een vouwbed is meestal niet breder dan 90 cm en tussen de 200 en 220 cm lang. Aan de onderkant bevinden zich vaak harde kunststof wielen: hiermee kun je het bed, als het is opgevouwen, eenvoudig verplaatsen. Het vouwbed kost soms wat kracht om in te klappen en je bevestigt de uiteinden aan elkaar met haken of clips. 

Wat is een opklapbed

Een opklapbed is een bed dat je tegen de muur kunt opklappen. Een opklapbed wordt ook wel een uitklapbed of kastbed genoemd, omdat het bed als het ware in een kast in de muur verdwijnt

Opklapbedden zijn er in vele soorten en maten en van verschillende kwaliteit. De opklapbedden van opklapbedkopen.nl zijn duurzaam, zeer stevig en lokaal en ambachtelijk geproduceerd. Je kunt kiezen uit horizontale opklapbedden en verticale opklapbedden. Een horizontaal opklapbed is handig in ruimte met minder hoge muren, zoals in kamer met een schuin dak. 

Een opklapbed moet altijd aan een muur worden bevestigd. 

Voordelen vouwbed

Een vouwbed heeft enkele voordelen ten opzichte van een opklapbed. Zo kun je het soms kwijt onder een ander bed, waardoor het volledig uit het zicht is. En in veel gevallen is een vouwbed goedkoper dan een goed opklapbed. 

Nadelen vouwbed

Nadelen heeft een vouwbed ook. Zo staat het, ook in opgevouwen staat, toch vaak in de weg. Je moet het ergens wegzetten en dan neemt het nog steeds ruimte in. Een belangrijk nadeel ten opzichte van een opklapbed, is dat het minder stevig is en minder comfortabel ligt. 

Een vouwbed is vaak ook niet in tweepersoonsvariant te krijgen. Een ander nadeel is dat de kunststof wielen onder het vouwbed krassen kunnen maken op je vloer. 

Voordelen opklapbed

Een opklapbed heeft een aantal voordelen ten opzichte van een vouwbed. Zo is een opklapbed meer comfortabel en biedt deze een betere slaapkwaliteit dan een vouwbed. Het opklapbed is steviger en meer duurzaam door het houten frame. 

Daarnaast is een opklapbed veelal verkrijgbaar in een tweepersoonsvariant. Je kunt een opklapbed van opklapbedkopen.nl ook volledig opgemaakt inklappen. De dekens en kussens blijven op hun plaats door de bijgeleverde riemen. Dat maakt het tot het ideale bed voor logés, maar ook in een studentenkamer.  

Nadelen opklapbed 

Nadelen van het opklapbed zijn er ook. Zo is een opklapbed niet vrij verplaatsbaar. Je bevestigt het bed aan de muur, dus de plaats van het bed verandert niet. Daarnaast is een goed opklapbed kostbaarder dan een vouwbed. Maar, daar krijg je wel meer comfort, kwaliteit en duurzaamheid voor terug. 

Conclusie: vouwbed of opklapbed? 

Er is zowel voor de aanschaf van een vouwbed als voor een opklapbed wat te zeggen. Ga je voor flexibiliteit, wil je het bed op verschillende plaatsen kunnen neerzetten en ben je tevreden met minder slaapcomfort en kwaliteit? Dan kun je voor een vouwbed kiezen. 

Vind je slaapcomfort, een stevige constructie en meer duurzaamheid belangrijk? Dan kies je voor een opklapbed. Dit bed is bovendien verkrijgbaar in een tweepersoonsvariant en is volledig opgemaakt in te klappen. 

Bij opklapbedkopen.nl kun je kiezen uit horitzontaal of verticaal inklappende bedden in verschillende maten. Je bestelt het opklapbed eenvoudig online en thuis hoef je het bed alleen nog maar te monteren

De waardering van opklapbedkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 73 reviews.